Nieuwe dekstier

Afgelopen zaterdag hebben we onze nieuwe dekstier opgehaald in Duitsland. Ragazzo is de eerste hoornloze natuurlijk dekkende stier in Nederland. De helft van zijn nakomelingen zal hoornloos geboren worden.

Het fokken op hoornloosheid is relatief gemakkelijk, doordat het wordt bepaald door één gen dat dominant vererft. Dieren die zonder hoorns worden geboren, kunnen heterozygoot (Pp) of homozygoot (PP) hoornloos zijn. Dat wil zeggen dat ze het gen alleen van hun vader of moeder of van beide ouders hebben meegekregen. Wij nemen deze stap omdat onthoornen mogelijk in 2023 verboden wordt en het zo op een natuurlijke manier mogelijk is dieren zonder hoorns te verkrijgen. Wij vinden dat bij koeien hoorns horen maar we zien in de stal dat zij regelmatig zichzelf of andere bezeren. Onthoornen hebben we over nagedacht maar als we op een natuurlijke manier de hoorns kunnen uitfokken kiezen we daar liever voor.

Hij komt van dezelfde fokker als DC Online die begin dit jaar op ons bedrijf is gekomen; De familie Kellerwessel uit Keulen. Een enorm gedreven fokker die Menno de kneepjes van het vak wil meegeven. En dat is koren op de molen van Menno. Als een spons absorbeert hij alle informatie en maakt daar zijn eigen plan mee. Mooi om te zien. Wij willen hem heel graag in alles volgen en soms varen we blind op zijn visie en hebben we er vertrouwen in dat het wel goed gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *